søndag 30. januar 2011

no knead bread..

Mmmm kommet over en fantastisk god og enkel brødoppskrift!
Var inne på http://matpaabordet.blogspot.com/2011/01/no-knead-bread-bak-brd-i-helgen.html og prøvde meg på dette brødet til en suppe.. Da lagde jeg med fint speltmel og i min leirgryte/romergryte.. Det ble så sinnsykt godt at jeg ville prøve det igjen denne helga i en litt grovere variant.. Nå har jeg brukt grovt speltmel, og bare litt fint speltmel..
Oppskriften er:


500 gr mel
1,5 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann.
Bland sammen det tørre, hell over vann og rør det fort sammen. LA det stå til neste dag eller hvile i 12-20 timer. Jeg pleier å lage det på kvelden og steke det neste ettermiddag.
Dagen etter tar du et bakepapir og strør det med mel, ta ut deigen og legg den opp på papiret. Brett det sammen liksom fra alle hjørnene, jeg bruker en slikkepott til dette da deigen er nokså våt. ta opp deigen til slutt og legg den med " skjøten" ned. Legg deretter bollen oppå, opp ned. La den ligge i en time til to..
Legg så leir gryta i vann i min 10 min, tørk den litt inni etterpå, sett på ovenen på 250 gr, når den er varm setter du inn leirgryta og lar den stå i 30 min. Ta den så ut, bruk bakepapiret og " hiv" deigen oppi gryta, sett på lokk og inn i ovnen i 30 min. Senk deretter varmen til 220 og ta av lokket, stek i 15 min, avkjøl brødet på rist.. Kanongodt!

Nå skal jeg ta mitt ut av ovnen, gleder meg :)
Brødet er skikkelig luftig inni, nå er dette veldig grovt brød men uten frø, kan sikkert variere dette men det er mitt brød nr 2 så jeg utvikler meg stadig..
Til hverdags vil jeg ha dette, grovt spelt brød, men til supper og festmiddag ville jeg laget det med bare fint spelt mel.. Jeg bruker spelt mel da kroppen min ikke reagerer bra på hvetemel, men tåler av en eller anna grunn, spelt rug osv..
Anbefaler dette brødet til alle! Kjempeenkelt og super godt :)
Pakker du det inn i kjøkkenhåndkle når det er avkjølt så kan det holde seg sprøtt og godt lenge.. Her i huset forsvinner det før det er blitt kaldt.. ;)

3 kommentarer:

  1. det så jo knallgodt ut!! når tid får vi smake?

    SvarSlett
  2. He he har satt en deig i dag, skal ta med i morra til deg :) Men har jo utvikla oppskriften en del.. Nå med oregano, nam nam :)

    SvarSlett
  3. Dette tæk jo tid... men ser jo super digg ut da;;);)))

    SvarSlett